Almere, 3 juni 2016

Modetermen…hoe word jouw kledingstuk genoemd?

Wij updaten regelmatig kleding en accessoires hier bij Beebie & Kids en eigenlijk merkte we op dat we veel vaker de woorden of benamingen gebruiken zoals de modeketens of modewinkels dat ook doen. Benamingen zoals boxpak of bloes (blouse) of tuinbroek worden eigenlijk steeds minder gebruikt.

Ben jij op de hoogte van andere of nieuwere benamingen voor een kledingstuk of modetermen? Hieronder staan er een aantal opgenoemd die ook wij steeds vaker in de tekst bij een artikel gebruiken. Maar er zijn er nog vast veel meer die we nu niet vermeld hebben. Weet je nog benaming of een modeterm, laat het ons dan weten!

Jumpsuit: dit is een uit 1 stuk bestaand kledingstuk dat ook mouwen en broekspijpen heeft. Het is afgeleid van de overall en komt tegenwoordig ook voor in een zomer uitvoering met spaghettibandjes en korte pijpen.

Onesie: comfortabel huispak of pyjama zowel voor kinderen als volwassenen. De onesie word gedragen als 1 kledingstuk en heeft allerlei modellen zoals dieren of superhelden.

Henley kraag: een shirt met Henley kraag wordt gekenmerkt door een sluiting onder de ronde hals, meestal met 2-5 knoppen. Je ziet een Henley kraag bij een blouse of shirt.

Cardigan: is een kraagloos gebreid vest meestal met een V-hals, dat doorgaans in de winter en herfst gedragen wordt over een overhemd, blouse of een T-shirt. Kenmerkend is dat de cardigan altijd geopend kan worden met een knopenrij die begint direct onder de V-hals en doorloopt tot de onderkant van het kledingstuk.

Bermuda: is een korte broek welke tot iets boven de knieën komt en versierd is met fel gekleurde motieven. Deze motieven zijn meestal afbeeldingen van bloemen of andere zomerse taferelen.

Jegging: een jegging is een combinatie van een legging en een spijkerbroek. Het is dus een legging maar dan in jeans model. Het woord jegging is ontstaan uit de woorden jeans en legging.

Tregging: een tregging is een combinatie tussen een legging en een broek. De tregging heeft een soepele pasvorm en valt strakker dan de meeste broeken. Het woord tregging is ontstaan uit de woorden trousers (broek) en legging.

Salopette: een salopette is een tuinbroek of overal met bretellen gemaakt van spijkerstof. Het is een broek met voorop een buikstuk waarop een zak zit. Tegenwoordig zie je de salopette of te wel de tuinbroek in allerlei modellen terug.

Spencer: Ook wel een debardeur, is een gebreid knooploos en mouwloos vet. Het is een combinatie van een trui en een gilet wat onder een colbert gedragen kan worden.

Chino broek: Chino is een woord wat synoniem staat voor kaki en de broek werd gemaakt van sterk katoen en is voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw. Door de duurzame maar vooral ook lichte stof was deze broek perfect voor militairen en met name in warme omstandigheden. De broek werd gebruikt in het Engelse leger, maar ook in het Amerikaanse leger en daarna kwam het publiek er mee in aanraking. Door de duurzame stof en vooral zijn casual uitstraling werd de chino broek al snel populair. De spijkerbroek was nog niet bekend en deze meer casual broek werd vooral populair onder studenten en scholieren. Ook in de jaren 50 was deze broek nog steeds populair ondanks de opkomst van de spijkerbroek simpelweg omdat de spijkerbroek verboden was op de meeste scholen en universiteiten. Toen de spijkerbroek werd toegelaten op scholen nam de populariteit van de chinobroek af en was het spijkerbroek tijdperk aangebroken. Toch is de broek bijna 30 jaar populair gebleven van de jaren 40 tot aan de jaren 70 en kwam vanaf dat moment meer op de achtergrond.

Volant: aan een rok, tuniek of jurk 1 of meerdere stroken in diverse stoffen bijv. tule of katoen ook wel een japonstrook, japonversiering, een strook of strook aan een japon genoemd.